Brug din kamera blitz rigtigt
Bestem selv over din blitz
Det her bliver blitz fabrikanterne ikke glade for at høre, men jeg er ærligt talt ikke nogen stor fan af TFL-blitz. Nikon kalder dem i-TTL og Canon E-`|’l’L, men i bund og grund gør de det samme – foretager lysmåling gennem objektivet (“through-the-|ens”) for automatisk at indstille den rette blitzeksponering. Når det ellers virker, virker det godt, men problemet er, at det langtfra altid virker, og at man ikke altid forstår, hvorfor. Derfor indstiller jeg min blitz på manuel betjening (Manual), når jeg bruger kamerablitz og hæver og sænker altså selv styrken frem for at lade blitzen vælge værdien for mig.
Er jeg i marken, indstiller jeg typisk blitzen på 1/4 styrke og tager et testfoto. Er blitzen for mørk, skruer jeg op på 1/2 kraft og tager et nyt testfoto. Er blitzen for lys, skruer jeg ned på 1/8 styrke og tager endnu et testfoto. Normalt tager det mig højst et par minutter at finde frem til en blitzstyrke, der kan skabe den rette balance med det omgivende lys, så det kommer til at se naturligt ud. Jeg har mødt mere TTL-frustration end -fandyrkelse blandt fotografer, og personligt synes jeg, at TTL gør blitzen for lys og for synlig, så hvis jeg alligevel skal ind og justere på den, kan jeg lige så godt gøre det hele manuelt og skåne mig selv for frustration og irritation. Men det er bare min mening – der findes også dem, der elsker TTL. Du kan jo forsøge dig med begge fremgangsmåder og se, hvad der passer dig bedst (læs mellem linjerne: Har du først slået blitzen over på manuel betjening, bliver den der).
Ret lyset væk fra underlaget
Hvis dit hovedmotiv skal fotograferes i solskin eller i dæmpet belysning, hvor du bruger blitz, skal lyset helst falde på personen og ikke på den overflade, han eller hun står på (som jo er motivet uvedkommende). Det kan dog godt være en drilsk affære at få lokket lyset til udelukkende at falde på personen uden at ramme underlaget. Derfor er det her tip, som jeg har fra David Hobby, helt uundværligt (det er en lige dele Photoshop- og kamerafidus).
Du gør følgende: Tag to billeder lynhurtigt efter hinanden (eventuelt som kontinuerlig optagelse/Burst). Det første foto vil aktivere din blitz, men da den ikke når at genopfriske til det næste skud, bliver det taget med det naturlige lys fra omgivelserne. Nu har du så to fotos: Ét, hvor din person (og underlaget) er oplyst af blitzen, Og ét uden blitz, hvor underlaget ser naturligt ud. Åbn begge billeder i Photoshop (eller Photoshop Elements). Tryk på Shift-tasten, og hold den nede, vælg Flytteværktøjet (Move), læg billedet uden blitz oven på det første foto, og det ligger nu som et separat lag (med Shift-tasten i bund under Processen bliver de to fotos lagt præcist oven på hinanden).
Indstil dit kamera rigtigt
Tryk på Alt-tasten, og hold den nede, 09 klik på ikonet Tilføj lagmaske (Add Layer Mask) i bunden af panelet Lag (Layers). Det øverste lag (billedet uden blitz) bliver nu dækket af en sort maske. Vælg Penselværktøjet (Brush) og en mellemstørrelses blød pensel fra penselpanelet på índstillingslinjen. Vælg hvid som forgrundsfarve, 09 mal hen over det område, hvor blitzen belyste underlaget. I takt med at du maler, kommer Uflderlaget fra fotoet uden blitz til syne og dækker det uønskede blitzlys.
Få 3 tilbud på fotografering – gratis og uforpligtende
Indsend fotografskemaet lige nu og få 3 gavmilde fotograftilbud fra kompetente fotografer. Vi sender dig let den bedste pris på din fotografopgave nu – derudover med utrolig god rabat. I løbet af rimelig kort tid får du gratis to-tre anvendelige tilbud på smukt fotografarbejde. Slip for at betale tårnhøj pris for en arbejdsvillig fotograf i Kolding – Anvend i stedet vores service. Bestil en godkendt specialist til at få løst fotografopgaven i nærheden af dig.
Det er 100% gratis og uforpligtende at bruge førnævnte webportal og fotograferne afgiver tilbud på alle former for fotografopgaver hele i Haderslev kommune. Indhent 3 ekstremt gode fotograftilbud på for eksempel månedsfotografering, fotosession, gravidfotografering eller pasfotografering. Brugervurdering af opgave fra Vagn Torjusen, Østerbro vedr. “business fotografering“: Opgaven blev løst på minimum tid. Her kommer 3 eksempler på spørgsmål, som tit stilles ved en fotografopgave:
- Hvad koster forstørrelser?
- Hvordan forbereder jeg mig så jeg er sikker på at jeg er god på billederne?
- Kan man bestille billeder kun til Facebook?
Leave a Reply