Film

3 film om død du skal se før du dør

Sponsoreret indhold

Det er ikke overraskende, at en stor andel af store film beskæftiger sig med livets største forhindringer – og så længe du lever, er det usandsynligt, at du finder en mere uoverstigelig forhindring end døden. Det menneskelige livs skrøbelighed og kampen for, at komme til udtryk med dødeligheden har været almindelige motiver i fortællehistorien gennem historien, men den følelsesmæssigt stemningsfulde karakter af film er i en særlig stærk position til, at bringe disse spørgsmål frem i dagens lys. Ved at lave en liste over film, der alle beskæftiger sig med døden (et nederen emne for mange), kan man tro, at de var i opløbet til en maraton af deprimerende Oscars. Mens flere er beundringsværdige film, valgte vi i stedet, at skabe en mere varieret liste. Nogle af filmene på denne liste er triste – tag ikke fejl – men oftere end ikke er der en gennemgribende fejring af livet, der ikke kan hjælpe med at oplyse publikum.

1. Den syvende forsegling

the-seventh-seal2

Vi har alle i vores mere paranoide øjeblikke haft en mistanke om, at universet spiller os et puds. Denne klassiske svenske film handler om en middelalderlig ridder, der kun vender tilbage fra korstogene for at finde, at hans hjemland bliver hærget af pesten. Historiens centrale plot drejer sig om denne ridder, som har udfordret døden til et skakspil og tror på, at han kan undgå at dø, så længe han fortsætter spillet. Dens overordnede tema er en udforskning af religiøs tro og alle modsætninger indeholdt, da Bergman havde et konfliktforhold med religion – hvilket var et overordnet tema i hovedparten af ​​hans værker. Ridderen bliver plaget af begrebet død uden konkret bevis for et efterliv, en tom himmel, om man vil, og hans eksistentielle søgen efter svar. Men i sidste ende vil de fleste seere huske Den Syvende Forsegling for sit skræmmende billede af døden, som den uovervindelige skakmester, hvorfra flugt er umulig.

2. Et spørgsmål om liv og død

Et spørgsmål om liv og død, eller som kendt i USA, Stairway To Heaven, handler om en pilot midt i Anden Verdenskrig, som skal nødlande, men før det sker, taler han med en kvindelig operatør, og de deler en forbindelse i meget kort tid. Der er ingen måde, at han kan overleve dette styrt på – men det gør han, fordi ledninger tilsyneladende blev krydset mellem Himmel og Jord, og han ender med ikke at dø. Det kan blive kaldt et mirakel, bortset fra at himlen føler sig nødt til, at få denne fejl rettet, og piloten får en høring, hvor han kan forklare, hvorfor han skal overleve. Det er en virkelig intelligent historie, der bringer alle disse ideer om bureaukrati frem, der generelt betragtes som åndeligt. Hvor filmen virkelig lykkes, er imidlertid at skabe en indviklet verden med sine egne love og skikke, som føles som om de faktisk eksisterer. Noget sentimentelt hævder pilotens advokat, at da han er forelsket, skal hans jordiske forpligtelser have præcedens over himlens krav til ham, da han blev efterladt i live uden egen skyld. Da domstolscenen finder sted, mens piloten modtager hjernekirurgi, er vi dog efterladte til, at undre os over, om det nogensinde har fundet sted, eller om det bare foregik i hans hoved.


Måske er du endt på denne side fordi du har haft døden tæt på livet i den seneste tid. Hos Kronjyllands.dk har de døden inde på livet hver dag. De har en erfaring med, at håndtere den og hjælpe andre med at håndtere den også.


0063

3. Himlen kan vente

Himmelen kan vente (Heaven can wait) er historien om en mand, der ved, at nå Helvedes porte, som skal fortælle de slemme detaljer i hans liv. Manden er ikke en helgen, selvfølgelig – få mænd er – meningen er, er han virkelig slem nok til, at ende i helvede? Fra vugge til grav virker det som om dette mands hovedmål, som spilles af Don Ameche, er at have lidt sjov. Uanset om han smutter en mus i sin lærerens taske som barn eller deltager i en serie af flirter med en showgirl, er han en mand drevet af impulser. Hans frelsende nåde synes, at være hans evne til at elske. Han er ikke altid en stor mand eller far, men der er aldrig i tvivl om, at han elsker sin kone eller søn eller ej. Det er et interessant spil på den bibelske dommedag, hvor alle mennesker skal holdes ansvarlige for deres handlinger i livet. Denne mand er ret almindelig i den virkelige verden – han synes at have gået igennem livet, hverken virkelig god eller virkelig slem. Men på trods af dette er han en usædvanlig karakter i filmuniverset med sin sorte og hvide moral. Selv om han anser sig for, at have levet et opløst liv, er hans forbrydelser mere hedonisme end faktisk synd, og han er sendt til “det andet sted”.

Heaven-Can-Wait

Hvilke film om døden synes du fortjener, at komme på denne liste? Del dine valg i kommentar-tråden.